Sigurnost

 

Važnost prevencije

​Novi Eurocargo štiti vozača i teret: pored robusnosti i pasivne sigurnosti, Eurocargo je sada opremljen i zračnim jastukom u kolu upravljača – što je potpuno nova sigurnosna značajka. Aktivna sigurnost također je poboljšana zahvaljujući novim elektroničkim uređajima (u osnovnoj opremi) kao dio sustava za pomoć pri vožnji.

Sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka (LDWS) upozorava vozača ako vozilo nehotično napusti prometni trak. Zahvaljujući kameri postavljenoj na vjetrobransko staklo sustav prepoznaje prometne znakove i emitira zvučno upozorenje ako vozilo promijeni prometni trak bez da vozač upotrijebi odgovarajuću signalizaciju.

Pored elektroničkog sustava za nadzor stabilnosti vozila (EVSC), napredni sustav kočenja u slučaju nužde (AEBS) pomaže pri izbjegavanju nezgoda uzrokovanih odvlačenjem pažnje vozaču. Sustav mjeri udaljenost od vozila ispred i izračunava vrijeme potencijalnog sudara; sustav dvostrukog upozorenja aktivira se prije uključenja kočnice. U slučaju pomične prepreke, sustav intervenira automatski i smanjuje brzinu na 32 km/h kako bi se izbjegao udarac. U slučaju nepomične prepreke, sustav može spriječiti i ublažiti udarac smanjivanjem brzine za 10 km/h. Upozorenje: AEBS ne jamči izbjegavanje sudara i ne može ukloniti rizike vožnje bez potrebne pažnje i opreza.

Zahvaljujući tim novim uređajima novi Eurocargo udovoljava zahtjeve novog zakona koji stupa na snagu od rujna 2015. (Regulativa Europske komisije EU 347/2012).

To nisu sve nove sigurnosne značajke. Prilagodljivi regulator brzine (ACC) prilagođava brzinu održavanjem udaljenosti od vozila ispred. Za to upotrebljava radar sustava AEBS (s dometom od 120 metara) za automatsku intervenciju, prvo smanjenjem okretnog momenta, zatim uključivanjem kočenja motorom i na kraju uključivanjem servisne kočnice.

Za veću sigurnost u vožnji i bolju vidljivost, vozilo je serijski opremljeno LED dnevnim svjetlima (DRL). Ksenon prednja svjetla dostupna su na zahtjev. Tipke na kolu upravljača za zvuk i Bluetooth™ uređaje poboljšavaju sigurnost i omogućuju vozaču da pažnju usmjeri na cestu.