Trajnost


​​​​​Naravna rešitev za okolje

​IVECO nadaljuje z razvojem svoje linije vozil na alternativna goriva z novim pogonom na stisnjen zemeljski plin Eurocargo Natural Power (CNG).

Kot vodilna družba od leta 1995 s skupno 13.000 prodanimi vozili v Evropi je IVECO edini proizvajalec, ki ponuja celovito linijo vozil s pogonom na stisnjen zemeljski plin za prevoz potnikov in blaga. Lahka, srednja in težka tovorna vozila z minimalnim vplivom na okolje, ki danes predstavljajo novo merilo trajnosti.

Stisnjen zemeljski plin oziroma CNG je okolju najprijaznejše gorivo, ki je na voljo na tržišču: je edina prava alternativa avtomobilskemu dizelskemu gorivu z več kot 3500 CNG črpalkami po Evropi.

Za emisije CNG motorjev IVECO so značilni zmanjšana vrednost NOx, popolna odsotnost svinčevih spojin in aromatskih ogljikovodikov ter za 95 % manj trdih delcev v primerjavi z dizelskim gorivom. Ta okolju prijazna zmogljivost je že zdaj boljša od standarda Euro VI v razredih B + C.

Zaradi cen stisnjenega zemeljskega plina, ki so povsod po Evropi nekoliko nižje od dizelskega goriva, lahko kupci pri gorivu privarčujejo tudi do 25 %.

Novi Eurocargo Natural Power je na voljo v različicah od 11 do 16 ton s šestvaljnim motorjem s povečanim navorom 750 Nm in povečano močjo 204 KM, ki je združen z 9-stopenjskim ročnim ali avtomatiziranim menjalnikom s pretvornikom navora. Lastnosti in prevozne zmogljivosti vozila so enake različicam z dizelskim motorjem: valji so nameščeni poleg stranskih nosilcev, tako da ne zavzamejo tovornega prostora. Največji doseg je 400 km.

Novi Eurocargo Natural Power se počuti še posebej doma v velikih mestih – zaradi nizkih emisij ga je namreč dovoljeno voziti v območjih omejenega prometa, zaradi tihega delovanja (5 dB tišje od dizelskega pogona) pa je idealen tudi za delo v nočnem času.